Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lärarlyftet – 90 hp

Juridik för lärare på gymnasiet (LLYU73) – distansutbildning

Höstterminen 2024 startar ännu en lärarlyftsutbildning i juridik på distans. Det ger dig som har en gymnasielärarexamen möjlighet att bli behörig att undervisa även i juridik. Det enda som krävs är att du har en pågående anställning som lärare och att din huvudman ger sitt tillstånd. Kursomgången som startar i höst är den sista som kommer att erbjudas inom ramen för det nu pågående lärarlyftet. Kursen är kostnadsfri.

En utbildning anpassad för dig som är lärare

Fakulteten har utvecklat nätbaserade distanskurser i över tjugo år. Idag är flera av våra nätkurser Lunds universitets mest sökta fristående kurser. Som enda lärosäte har vi gett lärarlyftsutbildningen i juridik sedan 2015. 

Kursen omfattar totalt 90 högskolepoäng fördelat på tre terminers studier. Kursen startar i slutet av augusti 2024 och genomförs på helfart (100 % studietakt). Förutom ett avslutande möte i Stockholm sker all undervisning och examination på distans. Du kan alltså delta oavsett var i landet du bor.

Att studietakten är 100 % kan låta betungande. Vi har dock lång erfarenhet av att anpassa kursen så att studierna fungerar för våra kursdeltagare – också när kursen ges på helfart. Du kan alltid få hjälp med till exempel studieplanering och ett individuellt upplägg. Kursen består av ett antal delkurser som är anpassade till gymnasieskolans kurser i juridik och täcker in alla de delområden som en gymnasielärare i juridik undervisar i.

Kursen är helt kostnadsfri och din huvudman har möjlighet att söka statsbidrag.

Läs mer om statsbidrag för fortbildning av lärare och förskollärare 2024 på Skolverkets hemsida.

Kursens innehåll

Kursen består av ett antal delkurser som är anpassade efter gymnasieskolans kurser i juridik och täcker in alla de områden som en gymnasielärare i juridik undervisar i. I varje delkurs ingår obligatoriska ämnesdidaktiska distansseminarier under dagtid. Seminarierna ger dig moderna verktyg för gymnasieundervisningen i juridik och du får samtidigt en möjlighet att utbyta erfarenheter med de andra kursdeltagarna. Under seminarierna går vi till exempel igenom hur rättegångsbesök och rättegångsspel anordnas. Vi visar också hur du enkelt kan sätta samman projekt där juridiken kopplas till elevernas vardag. Seminarierna behandlar även hur du bäst förmedlar juridik på ett språk som gymnasieelever kan relatera till, etiska och moraliska aspekter på juridiken, juridikämnets koppling till gymnasieskolans andra ämnen samt hur du bedömer elevers prestationer och kunskapsutveckling. Seminarierna genomförs via Zoom.

Förutom de ämnesdidaktiska seminarierna består kursen av ett stort antal professionellt inspelade föreläsningar som bygger på innehållet i kurslitteraturen. Det finns också övningsuppgifter och prov som du skickar in och får individuell feedback på. Alltsammans framtaget av erfarna lärare på juristprogrammet i Lund men praktiskt inriktat och anpassat till vad som krävs för att undervisa i juridik på gymnasienivå.

Studera när det passar dig – vi finns alltid tillhands

Kursmaterialet finns alltid tillgängligt i kursens lärplattform, vilket ger dig som kursdeltagare goda möjligheter att själv välja hur och när du vill studera. Har du frågor eller behöver annan hjälp med studierna kan du ringa eller mejla till oss när du vill under kontorstid.

Kursens olika delar

  • Delkurs 1: Didaktik
  • Delkurs 2: Rätten i statlig och kommunal verksamhet
  • Delkurs 3: Allmän civilrätt
  • Delkurs 4: Familjerätt och immaterialrätt
  • Delkurs 5: Hyresrätt
  • Delkurs 6: Arbetsrätt
  • Delkurs 7: Straff- och processrätt
  • Delkurs 8: Rättsfilosofi och rättshistoria
  • Delkurs 9: Avslutande projekt

Frågor och svar

Här hittar du svar på frågor som ofta ställs av lärare som är intresserade av att läsa kursen.

Information om registrering och reservantagning

Det är Skolverket som bestämmer hur många deltagare som ska antas till kursen. Har du frågor kring din ansökan är du välkommen att kontakta oss.

Du som har blivit antagen till kursen kommer kort innan kursstart att få ett e-postmeddelande från oss med all information du behöver för att registrera dig på kursen. E-postmeddelandet skickas till den e-postadress du uppgivit på Antagning.se. 

Om du inte fått något e-postmeddelande av oss senast dagen innan kursstart, kontrollera din skräppost. Hittar du inte e-postmeddelandet där, kontakta oss.

När du fått välkomstbrevet med information om registrering är det viktigt att du registrerar dig så fort som möjligt för att behålla din plats på kursen. Registreringen görs via student.ladok.se. All information finns i välkomstbrevet.

Kontakt

Nätkurslärarna på Lärarlyftet

lararlyftet [at] jur [dot] lu [dot] se (lararlyftet[at]jur[dot]lu[dot]se)
+46 46 222 11 27

Tentamensinformation

Du som har läst Juridik för lärare på gymnasiet tidigare och önskar skriva tentamen behöver skicka ett mejl till lararlyftet [at] jur [dot] lu [dot] se (lararlyftet[at]jur[dot]lu[dot]se) för att anmäla dig till tentamen.