Lärarlyftet – 90 hp
Juridik för lärare på gymnasiet (LLYU73) – distansutbildning
Vårterminen 2025 startar ännu en lärarlyftsutbildning i juridik på distans. Det ger dig som har en gymnasielärarexamen möjlighet att bli behörig att undervisa även i juridik. Det enda som krävs är att du har en pågående anställning som lärare och att din huvudman ger sitt tillstånd. Kursomgången som startar i vår är den sista som kommer att erbjudas inom ramen för det nu pågående lärarlyftet. Kursen är kostnadsfri.
En utbildning anpassad för dig som är lärare
Fakulteten har utvecklat nätbaserade distanskurser i över tjugo år. Idag är flera av våra nätkurser Lunds universitets mest sökta fristående kurser. Som enda lärosäte har vi gett lärarlyftsutbildningen i juridik sedan 2015.
Kursen omfattar totalt 90 högskolepoäng fördelat på sex terminers studier. Kursen startar i slutet av januari 2025 och genomförs på halvfart (50 % studietakt). Förutom ett avslutande möte i Stockholm sker all undervisning och examination på distans. Du kan alltså delta oavsett var i landet du bor.
Vi förstår att det kan vara svårt att kombinera arbete med studier. Du kan alltid få hjälp av nätkurslärarna med till exempel studieplanering och ett individuellt upplägg. Kursen består av ett antal delkurser som är anpassade till gymnasieskolans kurser i juridik och täcker in alla de delområden som en gymnasielärare i juridik undervisar i.
Kursen är helt kostnadsfri och din huvudman har möjlighet att söka statsbidrag.
Läs mer om statsbidrag för fortbildning av lärare och förskollärare 2024 på Skolverkets hemsida.
Kursens innehåll
Kursen består av ett antal delkurser som är anpassade efter gymnasieskolans kurser i juridik och täcker in alla de områden som en gymnasielärare i juridik undervisar i. I varje delkurs ingår obligatoriska ämnesdidaktiska distansseminarier under dagtid. Seminarierna ger dig moderna verktyg för gymnasieundervisningen i juridik och du får samtidigt en möjlighet att utbyta erfarenheter med de andra kursdeltagarna. Under seminarierna går vi till exempel igenom hur rättegångsbesök och rättegångsspel anordnas. Vi visar också hur du enkelt kan sätta samman projekt där juridiken kopplas till elevernas vardag. Seminarierna behandlar även hur du bäst förmedlar juridik på ett språk som gymnasieelever kan relatera till, etiska och moraliska aspekter på juridiken, juridikämnets koppling till gymnasieskolans andra ämnen samt hur du bedömer elevers prestationer och kunskapsutveckling. Seminarierna genomförs via Zoom.
Förutom de ämnesdidaktiska seminarierna består kursen av ett stort antal professionellt inspelade föreläsningar som bygger på innehållet i kurslitteraturen. Det finns också övningsuppgifter och prov som du skickar in och får individuell feedback på. Alltsammans framtaget av erfarna lärare på juristprogrammet i Lund men praktiskt inriktat och anpassat till vad som krävs för att undervisa i juridik på gymnasienivå.
Studera när det passar dig – vi finns alltid tillhands
Kursmaterialet finns alltid tillgängligt i kursens lärplattform, vilket ger dig som kursdeltagare goda möjligheter att själv välja hur och när du vill studera. Har du frågor eller behöver annan hjälp med studierna kan du ringa eller mejla till oss när du vill under kontorstid.
Kursens olika delar
- Delkurs 1: Didaktik
- Delkurs 2: Rätten i statlig och kommunal verksamhet
- Delkurs 3: Allmän civilrätt
- Delkurs 4: Familjerätt och immaterialrätt
- Delkurs 5: Hyresrätt
- Delkurs 6: Arbetsrätt
- Delkurs 7: Straff- och processrätt
- Delkurs 8: Rättsfilosofi och rättshistoria
- Delkurs 9: Avslutande projekt
Frågor och svar
Här hittar du svar på frågor som ofta ställs av lärare som är intresserade av att läsa kursen.
Information om registrering och reservantagning
Det är Skolverket som bestämmer hur många deltagare som ska antas till kursen. Har du frågor kring din ansökan är du välkommen att kontakta oss.
Du som har blivit antagen till kursen kommer kort innan kursstart att få ett e-postmeddelande från oss med all information du behöver för att registrera dig på kursen. E-postmeddelandet skickas till den e-postadress du uppgivit på Antagning.se.
Om du inte fått något e-postmeddelande av oss senast dagen innan kursstart, kontrollera din skräppost. Hittar du inte e-postmeddelandet där, kontakta oss.
När du fått välkomstbrevet med information om registrering är det viktigt att du registrerar dig så fort som möjligt för att behålla din plats på kursen. Registreringen görs via student.ladok.se. All information finns i välkomstbrevet.
Sök till Lärarlyftet på Antagning.se!
Ansökan till lärarlyftsutbildningen söks genom Antagning.se.
Behörighet och urval
Här hittar du information om kursens förkunskapskrav, hur platserna fördelas samt antagningsstatistik.
Kontakt
Nätkurslärarna på Lärarlyftet
lararlyftet [at] jur [dot] lu [dot] se (lararlyftet[at]jur[dot]lu[dot]se)
+46 46 222 11 27
Broschyr om Lärarlyftet (ny flik)
Här kan du läsa mer om lärarlyftet i en broschyr!
Kursutvärderingar
- Kursutvärdering delkurs 5 VT24 (PDF, 208 kB, ny flik)
- Kursutvärdering delkurs 5 HT22 (PDF, 229 kB, ny flik)
- Kursutvärdering delkurs 7 VT24 (PDF, 235 kB, ny flik)
- Kursutvärdering delkurs 7 HT22 (PDF, 230 kB, ny flik)
- Kursutvärdering delkurs 8 VT23 (PDF, 232 kB, ny flik)
- Kursutvärdering delkurs 8 VT24 (PDF, 240 kB, ny flik)
Tentamensinformation
- Ordningsregler för tentamina (PDF, 235 kB, ny flik)
- Regler om tillåtet material (PDF, 235 kB, ny flik)
- Regler om fusk (PDF, 247 kB, ny flik)
Du som har läst Juridik för lärare på gymnasiet tidigare och önskar skriva tentamen behöver skicka ett mejl till lararlyftet [at] jur [dot] lu [dot] se (lararlyftet[at]jur[dot]lu[dot]se) för att anmäla dig till tentamen.
Blackboard
Här hittar du som är antagen kursens lärplattform.