Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ceremoni 2019

Under sitt korta Sverigebesök i maj 2019 kreerades den uppmärksammade amerikanska domaren Ruth Bader Ginsburg till jubelhedersdoktor. Då hedersgästen inte hade möjlighet att resa till Lund, hölls ceremonin istället vid Svea hovrätt i Stockholm. Ceremonin följdes av ett samtal om bland annat hennes karriär och tid i Lund.

Till ceremonin hade Juridiska fakulteten bjudit in ett begränsat antal gäster samt lottat ut 30 platser till juridikstudenter som fick möjlighet att delta vid kreeringen av Ruth Bader Ginsburg till jubelhedersdoktor. En titel man får när man varit hedersdoktor i 50 år.

En bild av Ruth Bader Ginsburg vid doktorspromotionen i Lund 1969.
Ruth Bader Ginsburg vid doktorspromotionen i Lund 1969 (privat bild).

Ginsburg bedrev forskning och deltog i ett komparativt projekt vid Lunds universitet i början av 60-talet och publicerade därefter boken ”Civil Procedure in Sweden” tillsammans med domaren Anders Bruzelius. 1969 utnämndes hon tillsammans med Anders Bruzelius till hedersdoktorer vid Juridiska fakulteten i Lund.

1993 blev hon nominerad av Bill Clinton till en plats i USA:s högsta domstol. Hon är även känd för att ha påverkat historiens gång som förkämpe för likabehandling, jämställdhet och medborgerliga rättigheter i USA. I början av 2019 släpptes filmen om hennes liv på bio ”En kvinna bland män” (”On the Basis of Sex”) och tidigare har även dokumentärfilmen ”RBG” gjorts.

En bild av när Ruth Bader Ginsburg kreeras jubelhedersdoktor.
Ruth Bader Ginsburg kreeras jubelhedersdoktor.

Promotionsceremonin

Promotionsceremonin inleddes med en högtidlig fanfar av hovtrumpetarna och ett välkomnande till Svea hovrätt av president Anders Perklev. Även Juridiska fakultetens dekan Mia Rönnmar samt universitetsledningens styrelseordförande Jonas Hafström höll ett kortare välkomstanförande. Mia Rönnmar framhöll bland annat att Ruth Bader Ginsburg är en stor förebild för jurister över hela världen, och att hon beundras för sitt mod, integritet, intellekt och rättsliga briljans samt banbrytande arbete för jämställdhet och mänskliga rättigheter.

– Vi är särskilt stolta över att ha en av pelarna i USA:s rättsväsen som vår vän och doktor vid vår fakultet, sa Hafström innan han lämnade över ordet till professor emeritus Kjell-Åke Modéer.

Kjell-Åke Modéer välkomnade Ruth Bader Ginsburg tillbaka till Sverige och höll en personlig presentation om och till jubelhedersdoktorn, där han såg tillbaka på hennes långa karriär och tid i Lund.

Insignierna överlämnades därefter av promotorn, professor Mats Tjernberg, enligt promotionsceremonins ordning på latin. För jubelhedersdoktorer innebär det att de tilldelas ett nytt diplom. Ruth Bader Ginsburg tog emot sin nya titel och talade om hur hedrad hon kände sig. Hon berättade att ingen annan ärofylld titel har betytt mer för henne än den hon fått från Lunds universitet då hon blev hedersdoktor 1969, och att hon burit ringen som hon fick då varje dag sedan dess.

Ruth Bader Ginsburg i samtal efter ceremonin.
Ruth Bader Ginsburg i samtal efter ceremonin.

Samtal med RBG

När ceremonin avslutats inleddes ett samtal mellan Ruth Bader Ginsburg, postdoktor Eleni Karageorgiou och professor emeritus Kjell-Åke Modéer om medborgerliga rättigheter, komparativ rätt och tiden i Lund, där även ett antal studenter fick ställa frågor. Bland annat berättade Ruth Bader Ginsburg att Sverige varit avgörande för henne i sitt arbete för jämställdhet i USA. Specifikt berättade hon om hur hon hade deltagit vid en svensk rättegång där domaren hade varit en kvinna som dessutom var gravid i åttonde månaden och hur det för tiden hade varit otänkbart i USA.

– Min tankeprocess stimulerades i Sverige. Jag såg vad som var fel och vad som behövde förändras i USA.

Promotionen avslutades med en mottagning där gästerna fick möjlighet att mingla och hälsa på jubelhedersdoktorn. Redan under onsdagen återvänder Ruth Bader Ginsburg till Washington för att fortsätta sitt arbete som domare i Högsta domstolen.

Text: Helga Heun
Foto: Niklas Björling