Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tillstånd för undervisningsmaterial

Kopiera kursmaterial ur tryckta källor

När du som är student eller lärare kopierar texter ur tryckta källor för undervisningsyfte ska du följa högskoleavtalet som Bonus Copyright Access och SUHF har förhandlat fram. Det innebär att du kan kopiera max 15 sidor och som mest 15% av ett verk. Fler sidor kräver tillstånd.

Klicka här för att läsa mer om avtalet på Bonus Copyright Access webbsida

Digitalt undervisningsmaterial

Du kan endast kopiera begränsat antal sidor av texter som finns såväl i öppna som licensierade digitala forum. Bonus kopieringsavtal gäller även för digitala texter förutom då licensavtal med förlag finns. I de fallen går avtalet före.

Klicka här för att läsa om Bonus kopieringsavtal.

Tänk på att begränsningen på max 15 sidor, eller 15% av verket, även gäller för texter som förmedlas eller tillgängliggöras i digitala forum, oavsett om texterna är öppet tillgängliga eller licenserade.

Det går dock bra att länka till digitala texter. Är texten i en licensierad samling kan en särskild länk skapas, som går till texten via en inloggningssida. Vill du ha hjälp att skapa en sådan länk, är du välkommen att höra av dig till biblioteket. 

Dela undervisningsmaterial

En kopierad text kan du sprida i en avgränsad grupp som papperskopia eller i digital form. Det går bra att omvandla format, till exempel skanna en tryckt text för att sprida den digitalt. Det är samma regler, 15 sidor och max 15% av ett verk som du får kopiera innan du behöver skaffa tillstånd. Du kan endast dela i ett slutet nätverk, till exempel på en sluten lärplattform eller via e-post inom en avgränsad studentgrupp.

Hjälp att söka tillstånd

Om du som lärare vill kopiera eller dela fler än 15 sidor, kan du vända dig till biblioteket för att få hjälp att söka tillstånd från förlag och författare.

Kontakt

Gunilla Wiklund

Bibliotekarie
gunilla [dot] wiklund [at] jur [dot] lu [dot] se (gunilla[dot]wiklund[at]jur[dot]lu[dot]se)