Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Rättshistoria

Rättshistoria handlar om rättens kontinuitet och förändring i tid och rum.

Varför har rätten förändrats och blivit som den är, och kunde utvecklingen ha blivit annorlunda? Vad finns det för likheter och skillnader mellan olika rättsordningar, och vad finns det för historiska förklaringar till dessa likheter och skillnader? Detta är frågor som analyseras inom rättshistorieämnet, och det finns en stark koppling mellan rättshistoria och komparativ rätt.  

En av rättshistorieämnets mest framträdande uppgifter är att använda historien som en förklaringsmodell för att förstå vårt gällande rättssystem. Därför samarbetar rättshistorikerna nära med övriga ämnen inom juristutbildningen och med andra delar av universitetet. Detta återspeglas också i forskningen, där flera forskningsprojekt knyter an till aktuella juridiska frågeställningar och bidrar med historisk och komparativ kontext.

Kontakt

Martin Sunnqvist

Professor i rättshistoria
martin [dot] sunnqvist [at] jur [dot] lu [dot] se (martin[dot]sunnqvist[at]jur[dot]lu[dot]se)