Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Europeiskt dokumentationscentrum - EDC

Europeiskt dokumentationscentrum – EDC - finns på Juridiska fakultetens bibliotek och har till uppgift att främja studier och forskning om Europeiska unionen.

Bild på logga för EDC.

EDC i Lund är Sveriges äldsta EDC, och blev så redan 1974. Det finns i dagsläget 9 EDC i Sverige. Hos oss kan du få hjälp med informationssökning och tillgång till tryckta och elektroniska dokument och publikationer från EU.

Se vilka EDC som finns i Sverige idag.

På EDC i Lund finns även äldre offentligt tryck från EU, till exempel kommissionens arkiv CEAB mellan åren 1952-1961. Huvuddelen av EDC-samlingen är inlagd i bibliotekskatalogen LUBcat och är även sökbar i nationella bibliotekskatalogen LIBRIS.

Biblioteket sätter även samman guider för EU-rätt som innehåller länkar till nyheter, lag, förarbeten, rättspraxis, litteratur, ordböcker och handböcker. 

EU:s dokument och publikationer online

Merparten av dokument och publikationer från EU finns fritt tillgängliga på EU:s webbportal. På portalen publiceras förarbeten, lagstiftning och rättsfall på samtliga officiella EU-språk. Specialrapporter och liknande material publiceras oftast enbart på engelska och franska. Vissa hemsidor på portalen finns enbart på dessa språk, även om de ofta länkar till svenska version om av dokument.
Länkarna nedan leder till olika delar av EU:s officiella webbportal:

Arkiv, kataloger och webbplatser

Litteratur om EU hittar du i bibliotekets EU-samling, sökbara via bibliotekskatalogen LUBcat och i LUBsearch. LUBsearch innehåller tidskrifter, tidskriftsartiklar, böcker m.m. Missa inte heller listorna över databaser, e-böcker och e-tidskrifter i LUBsearch. E-resurserna är tillgängliga för alla Lunds universitets studenter och forskare.

Följande arkiv, kataloger och webbplatser är fritt tillgängliga online:

Söka EU-rättsliga dokument

Vill du söka efter EU-rättsliga dokument, kan du hitta guidning här.

 

Kontakt

Juridiska fakultetens bibliotek

jurbibl [at] jur [dot] lu [dot] se (jurbibl[at]jur[dot]lu[dot]se)
+46 46 222 11 15

Informationsdisken
vardagar: 10-15

Europaforskning vid Lunds universitet

Centrum för Europaforskning vid Lunds universitet

Centrum för Europaforskning vid Lunds universitet är ett samarbetsorgan som har till uppgift att främja forskning, utbildning och långsiktig kompetensuppbyggnad om Europa inom universitetet. 

 

Europaperspektiv.se

De svenska universitetens institutioner för ekonomi, juridik och statsvetenskap samarbetar sedan 1998 i tre nätverk för Europaforskning.