Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Utbildning för gymnasielärare

Juridiska fakulteten har sedan 2011 haft kurser som riktar sig speciellt till dig som är gymnasielärare. Vi erbjuder distansutbildning för lärare inom ramen för vår lärarlyftsutbildning, som leder till behörighet att undervisa i juridik, och i form av sommarkurser. Kurserna innehåller utöver ren ämneskunskap också ämnesdidaktiska moment.

Juridiska fakulteten har en lång erfarenhet av att anordna nätburna kurser och våra distansutbildningar är några av universitetets mest sökta. Vi har utarbetat ett koncept som passar för dig som vill studera vid sidan av din undervisning, med verktyg som professionellt inspelade videoföreläsningar samt övningsuppgifter och prov med individuell feedback. Dessutom kan du alltid ställa frågor till oss via mejl eller över telefon. Att kursens föreläsningar är förinspelade innebär stor frihet för dig att planera och anpassa studierna efter eget schema.

Både lärarlyftskursen och sommarkurserna ges helt på distans, med undantag för ett obligatoriskt platsbundet moment. Sommarkursernas avslutande tentamen skrivs på plats i antingen Stockholm, Lund eller Helsingborg. Lärarlyftskursen Juridik för lärare på gymnasiet avslutas med ett obligatoriskt seminarium i Stockholm. 

Lärarlyftet

Om du vill bli ämnesbehörig att undervisa i juridik kan du gå vår lärarlyftsutbildning som omfattar 90 högskolepoäng. Utbildningen består av ett antal delkurser som motsvarar gymnasieskolans ämnesplan.

Juridiska fakulteten i Lund erbjuder en lärarlyftskurs i juridik på distans. Kursen ger dig som har en behörighetsgivande gymnasielärarexamen en unik möjlighet att även bli behörig att undervisa i juridik. Det enda som krävs är att du har en pågående anställning som lärare och att din huvudman ger sitt tillstånd. Det tidigare kravet på att undervisa i juridik som obehörig lärare har slopats. Kursen är kostnadsfri.

Vårterminen 2024 startar en ny kursomgång av Juridik för lärare på gymnasiet. Kursen omfattar totalt 90 högskolepoäng, ges i  en studietakt om 75 % och sträcker sig därmed över fyra terminer. Förutom ett avslutande möte i Stockholm sker all undervisning och examination på distans. Du kan alltså delta oavsett var i landet du bor. 

Kursen består av ett antal delkurser som är anpassade till gymnasieskolans kurser i juridik och täcker in alla de delområden som en gymnasielärare i juridik undervisar i. I varje delkurs ingår obligatoriska ämnesdidaktiska seminarier under dagtid. Seminarierna ger dig moderna verktyg för gymnasieundervisningen i juridik och du får samtidigt möjlighet att utbyta erfarenheter med de andra kursdeltagarna. Under seminarierna går vi till exempel igenom hur rättegångsbesök och rättegångsspel anordnas. Vi visar också hu man enkelt kan sätta samman projektarbeten där juridiken kopplas till elevernas vardag och där de får möjlighet att arbeta med för dem välkända verktyg som mobilkamera och sociala medier. Seminarierna behandlar även hur man bäst förmedlar juridik på ett språk som gymnasieelever kan relatera till, etiska och moraliska aspekter på juridiken, juridikämnets koppling till gymnasieskolans karaktärsämnen samt hur man bedömer elevers prestationer och kunskapsutveckling. Seminarierna ges på videolänk.

Förutom de ämnesdidaktiska seminarierna består kursen av ett stort antal professionellt studioinspelade föreläsningar som täcker det mesta av kursinnehållet. Därutöver finns övningsuppgifter och prov som du skickar in och får individuell feedback på. Alltsammans framtaget av erfarna lärare på juristprogrammet i Lund men praktiskt inriktat och anpassat till vad som krävs för att undervisa i juridik på gymnasienivå.

Kursmaterialet finns alltid tillgängligt i kursen läroplattform, vilket ger dig som kursdeltagare goda möjligheter att själv välja hur och när du vill studera. Har du frågor eller behöver annan hjälp med studierna kan du ringa eller mejla till oss när du vill under kontorstid.

Juridiska fakulteten har utvecklat nätbaserade distanskurser i över tjugo år. Idag är flera av våra e-kurser Lunds universitets mest sökta fristående kurser. Som enda lärosäte har vi gett lärarlyftsutbildningen i juridik sedan 2015.

Kursplan för kurs LLYU73 (PDF, 180 kB, ny flik)

Litteraturlista för kurs LLyu73 (PDF, 271 kB, ny flik)

 

Sommarkurser

Sommaren 2024 erbjuder fakulteten tre kurser som särskilt vänder sig till dig som undervisar eller skulle vilja undervisa i juridik i gymnasieskolan. Mer information hittar du på sidan Sommarkurser för gymnasielärare.

Kontakt

lararlyftet [at] jur [dot] lu [dot] se (lararlyftet[at]jur[dot]lu[dot]se)
+46 46 222 11 27

Vi besvarar dina frågor

Du kan när som helst under kursens gång ställa frågor till lärarna genom vårt diskussionsforum. Vår målsättning är att besvara alla frågor inom ett dygn.