Mänskliga rättigheter och miljön – 5 hp
Human Rights and the Environment (JXHA01) – distanskurs på engelska
Klimatförändringar och miljöförstöring påverkar allt fler människors liv, välbefinnande, värdighet och säkerhet varför det är viktigt att förstå kopplingen mellan mänskliga rättigheter och miljön. Dessa globala utmaningar väcker frågor om hur folkrätt kan skydda de mest sårbara och säkerställa deras rättigheter i en tid av ökade naturkatastrofer: Hur kan folkrätt tvinga stater att vidta åtgärder för att skydda människor från dessa hot? Vad innebär miljörättvisa och vem bär ansvaret för att upprätthålla den? Om du är intresserad av att utforska svaren på dessa frågor är denna kurs något för dig!
Kursen är en 5 hp distanskurs som går på deltid under 10 veckor. Undervisningen är på engelska och kursen innehåller inga schemabundna moment.
Kursen fokuserar på två nyckelbegrepp, mänskliga rättigheter och miljö, för att hantera miljöförstöringens och klimatförändringarnas inverkan på människor över hela världen.
Som resultat av den mänskliga påverkan på klimatet blir vårt jordklot allt varmare. 2011–2020 var det varmaste årtiondet som registrerats hittills och om inga förändringar genomförs kommer vi se en fortsatt stigande temperatur. Den globala uppvärmningen leder till naturkatastrofer såsom orkaner, översvämningar, torka och värmeböljor. Dessa katastrofer kan i sin tur leda till fördrivning av människor, så kallade klimatflyktingar, där människor tvingas lämna sina hem för att söka skydd. Inte sällan uppstår dessutom svält och sjukdomar i dessa kriser. Klimatförändringarna påverkar olika delar av världen på olika sätt. I många fall drabbas redan utsatta grupper av miljökatastrofernas konsekvenser, trots att dessa grupper själva oftast bidrar mycket lite till den globala uppvärmningen. Detta leder i sin tur till utmaningar för rättssystemet om hur en rättvis fördelning av ansvar och stöd ska ske för att hantera dessa ojämlikheter.
Den teknologiska och politiska utvecklingen i relation till klimatförändringar ställer nya krav, inte bara på rättsväsendet, utan även på hur företag och samhälle kan bidra till att skydda de mänskliga rättigheterna i en tid av global miljöförstöring. Detta väcker frågor kring om och hur folkrätt kan tvinga stater att vidta positiva åtgärder för att skydda människor från katastrofer som orsakas av den globala uppvärmningen. Vilka åtgärder måste vidtas för att hantera förutsebara hot som kan utlösa sådana katastrofer? Vad krävs av stater för att bistå offren för klimatrelaterade katastrofer och skydda deras rättigheter?
Efter att ha genomgått kursen kommer du förstå betydelsen av folkrättens roll gällande mänskliga rättigheter och hållbarhet i att hantera dessa kriser. Kursen kommer undersöka de rättsliga ramarna kring mänskliga rättigheter och hållbarhet samt hur dessa kan tillämpas i praktiken i olika globala scenarier. Du får också möjlighet att reflektera och analysera gränserna för folkrätt och om dessa rättsliga verktyg räcker till för att möta de växande utmaningarna i ett alltmer osäkert globalt klimat.
Kursinnehåll
Human Rights and the Environment är en 5 hp juridisk distanskurs på grundnivå som genomförs på engelska på deltid under 10 veckor. Kursen kommer att ge dig en förståelse för den historiska utvecklingen av miljörättvisa. Centrala begrepp såsom biologisk mångfald och globala distributionskedjor kommer att inkluderas och användas i kursen. Du kommer att få insikt i de relevanta policyer och konventioner som präglar rättsområdet, samt pågående diskussioner och perspektiv från olika aktörer. Utöver detta kommer du att få en förståelse för varför, när och var utvecklingen av mänskliga rättigheter började, samt hur miljöfrågor har blivit en viktig del av denna utveckling. Du kommer att bekanta dig med specifika områden inom ämnet, inkluderat olika konventioner och andra dokument inom folkrätt. Detta kommer möjliggöra din förståelse av gällande rätt och dess tillämplighet. Vidare syftar kursen till att belysa bilaterala överenskommelser och andra former av samarbete.
Vill du delta i en kritisk och mångfacetterad diskussion kring mänskliga rättigheter och miljön är den här kursen något för dig!
Kursens upplägg
Kursen består av fem moduler som pågår under en 10-veckorsperiod. I respektive modul återfinns nätbaserade föreläsningar med tillhörande läsning och quiz. Som avslutande moment i respektive modul ska du skriva en kortare reflekterande inlämningsuppgift.
Kursens olika delar
Föreläsningar
För varje modul finns en eller flera videoföreläsningar som du får tillgång till via lärplattformen Canvas. Du kan se videoföreläsningarna när det passar dig så att du som student själv kan planera dina studier.
Kurslitteratur och lagtext
Parallellt med föreläsningarna läser du tillhörande lagtext. Kurslitteraturen består av ett kompendium med artiklar från akademiska tidskrifter, webbplatser, kapitel i böcker etc. Kompendiet tillhandahålls på kurshemsidan.
Självrättande quiz
För att löpande testa dina kunskaper finns ett självrättande quiz med flervalsfrågor kopplat till varje modul. Quizen är obligatoriska och godkänt resultat är en förutsättning för att kunna gå vidare till nästa modul.
Inlämningsuppgifter
Till varje modul genomförs en reflekterande inlämning. Det slutliga betyget baseras på en sammanvägning av ditt resultat på respektive inlämning.
Information om registrering
Du som har blivit antagen till kursen kommer kort innan kursstart att få ett e-postmeddelande från oss med all information du behöver för att registrera dig på kursen. E-postmeddelandet skickas till den e-postadress du uppgivit på Antagning.se.
Om du inte fått något e-postmeddelande av oss senast dagen innan kursstart, kontrollera din skräppost. Hittar du inte e-postmeddelandet där, kontakta oss.
När du fått välkomstbrevet med information om registrering är det viktigt att du registrerar dig så fort som möjligt för att behålla din plats på kursen. Registreringen görs via student.ladok.se. All information finns i välkomstbrevet.
Tidigt avbrott
Du som inte vill genomföra kursen har möjlighet att göra tidigt avbrott. Om du gjort ett tidigt avbrott är det möjligt för dig att söka kursen igen. Ett tidigt avbrott kan göras senast tre veckor efter kursstart, därefter blir avbrottet definitivt. Då kan du inte söka kursen igen. Du kan antingen göra ett tidigt avbrott via student.ladok.se eller genom att skicka ett e-postmeddelande till JXHA01 [at] jur [dot] lu [dot] se (JXHA01[at]jur[dot]lu[dot]se).
Omregistrering
Du måste omregistrera dig om du önskar gå om en kurs du tidigare varit registrerad på och som du inte avslutat.
Du kan bara bli omregistrerad i mån av plats och på en termin då kursen ges. Våra kurser är så gott som alltid fyllda. Då är omregistrering inte möjlig.
Om du däremot endast vill bli examinerad på kvarstående obligatoriska moment behöver du inte omregistrera dig. Kontakta oss i så fall.
Tillgodoräknande
Kursen kan inte ingå eller tillgodoräknas i en juristexamen vid Lunds universitet.

Sök kursen på Antagning.se
Kursen söks på Antagning.se och går under höstterminen.
Behörighet och urval
Här hittar du information om kursens förkunskapskrav och hur platserna fördelas.
Kontakt
Nätkurslärarna
Kursinformation
Canvas
Här hittar du som är antagen kursens lärplattform.