Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fjärrlån

Om du har ett giltigt lånekort och det material som du behöver i dina studier eller din forskning vid Juridiska fakulteten inte finns på något bibliotek vid Lunds universitet, kan du beställa materialet som fjärrlån. Det gäller för dig som är student, forskare, lärare eller annan anställd vid Juridiska fakulteten och befinner dig på campus. Distansstudenter och studenter på uppdragsutbildningar hänvisar vi till de lokala folkbibliotekens fjärrlåneservice.

Observera att vi inte lånar in material som finns vid något av biblioteken vid Lunds universitet även om boken är utlånad, inte går att låna hem eller är en e-bok.

Om du studerar eller arbetar vid en annan fakultet, kontaktar du din fakultets bibliotek.

Här finns kontaktuppgifter till biblioteken vid Lunds universitet

Gå direkt till:

Vad kostar beställningen?

Lån av böcker inom Norden är gratis för anställda och studenter på Juridiska fakulteten. Artikelkopior och utomnordiska lån av böcker är avgiftsbelagda för studenter (60 kr/artikel och 150 kr/bok). 

Beställa direkt i Libris

Om den bok du söker finns i Libris, den nationella bibliotekskatalogen, kan du göra beställningen där direkt.

Om det är första gången du beställer, behöver du skapa ett konto i Libris som är knutet till Juridiska fakultetens bibliotek. Ditt lånekortsnummer är de 10 sista siffrorna på LU-kortet.

Observera att om du sedan vill kontrollera din beställning loggar du in via beställningsformuläret nedan, inte i Libris.

Beställa via Lunds universitets bibliotek

Du kan också använda beställningsformuläret till vårt lokala fjärrlånesystem, BasILL. Det gäller speciellt om boken du söker inte finns i Libris eller om du vill beställa en artikelkopia.

Hur lång tid tar det att få fjärrlånet?

I allmänhet finns fjärrlån inom Sverige att hämta inom 7-14 dagar. Lån från utlandet kan ta betydligt längre tid. Artikelkopior levereras vanligen inom 2-5 dagar. 

När fjärrlånet anlänt meddelas du via den e-post som är kopplad till ditt studentkonto. Forskare och lärare meddelas via fakultetens e-post. På ditt konto i bibliotekskatalogen LUBcat, syns att du har ett fjärrlån att hämta. 

Som student, forskare etc. kan du kontrollera din beställning genom att logga in via beställningsformuläret. Det går också bra att kontakta biblioteket direkt.

lju [at] jur [dot] lu [dot] se (Kontakta biblioteket via mejl: lju[at]jur[dot]lu[dot]se)

Lånetid

För fjärrlån är lånetiden bestämd av det bibliotek som lånar ut boken. I vanliga fall får du en öppen lånetid med garanterade 14-21 dagar och du kan fortsätta ha boken upp till ett halvår eller ett år om ingen ställer sig i kö och boken därför begärs in. 

Du kan inte själv förnya fjärrlån utan det måste alltid gå via biblioteket. 

Fjärrlåneinformation till andra bibliotek

Juridiska fakultetens bibliotek lånar gärna ut böcker och skickar kopior till andra bibliotek, i Sverige och i resten av världen. 

Prislista för andra bibliotek och företag 

De bibliotek som har tjänsten Libris fjärrlån använder den i första hand. 

Övriga bibliotek använder med fördel vårt beställningsformulär. Välj då den andra kategorin i formuläret. 

Det bibliotek vid LUB som äger materialet skickar boken/kopiorna. Lån som återsänds ska adresseras till det utlånande biblioteket.

Kontakt

Fjärrlån

lju [at] jur [dot] lu [dot] se (lju[at]jur[dot]lu[dot]se)
+46 46 222 11 15 (informationsdisken)