Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Parallellpublicering och upphovsrätt

Vad har jag rätt att göra?

Det är svårt att uttala sig generellt om vad som är tillåtet eller inte eftersom det skiljer sig åt mellan olika förlag och olika typer av publikationer. Även om du har kvar upphovsrätten till din text har du inte automatiskt upphovsrätt till förlagets publicerade pdf-version. Förlagen har olika policy kring detta, mer eller mindre officiell.

En viktig fråga att ställa sig är om man vill använda förlagets publicerade pdf-version eller en s.k. författarversion, ofta den sista godkända och rättade manuskriptversionen. Många förlag tillåter utan särskilt tillstånd att författarversionen används och vissa tillåter att pdf-versionen används om man ber om tillstånd även om ett ev. kontrakt eller en officiell policy säger annorlunda.

Biblioteket kan hjälpa dig att ta reda på vad du får göra med din text.
Kontakta Jon Eriksen för information: jon [dot] eriksen [at] jur [dot] lu [dot] se (jon[dot]eriksen[at]jur[dot]lu[dot]se).

Klicka här för att komma till Universitetsbibliotekets information om upphovsrätt.

Kontakt

Jon Eriksen

Samordnare för forskningsstöd 
jon [dot] eriksen [at] jur [dot] lu [dot] se (jon[dot]eriksen[at]jur[dot]lu[dot]se)
+46 46 222 10 53