OA-finansiering och Lunds universitets avtal
Det kan finnas många skäl till att publicera din forskning som Open Access. OA-publicering ökar publikationers synlighet och öppnar forskningen för en vidare läsekrets. Har du fått forskningsmedel så kan det föreligga krav från finansiären om att publikationer från projektet publiceras som OA.
LU stödjer OA-publicering och har ett antal fonder och förlagsavtal som kan vara rätt för din nästa publikation. Om informationen här nedan inte räcker eller om du har andra frågor om OA-publicering så kan du kontakta bibliotekarie Jon Eriksen.
LU:s APC-fond och offsetavtal
Om du publicerar dig i en ren Open Access-tidskrift som tar ut en författaravgift (även kallad APC) så kan du söka medel från LU:s publiceringsfond.
LU har också ett antal enskilda offsetavtal (även kallade Read & Publish-avtal) med förlag. Dessa avtal ser olika ut men innebär i praktiken att författaravgifter är sammanslagna med förlagens prenumerationsavgifter och därmed förbetalda av LU. Detta innebär att du som forskare har möjlighet att publicera dig i ett stort antal OA-tidskrifter (hybridtidskrifter) utan att behöva hantera författaravgiften själv.
Du kan läsa mer om LU:s förlagsavtal här.
Sök här om en tidskrift ingår i ett förslagavtal.
Offsetavtalen är omdiskuterade och tänkta att vara en pusselbit i en större omställning av det akademiska publiceringssystemet där de finansiella strömmarna riktas till publicering istället för prenumeration. Om du vill läsa mer om den nationella utvecklingen inom OA så är Kungliga Bibliotekets rapporter om öppen tillgång en bra utgångspunkt.
Dessa rapporter hittar du här.
Bokfonden
LU har som en tidsbegränsad satsning upprättat en fond för på OA-monografier och OA-antologier. Fonden är öppen för många olika publikationsformer och publiceringsmodeller.
Kontakt
Jon Eriksen
Samordnare för forskningsstöd
jon [dot] eriksen [at] jur [dot] lu [dot] se (jon[dot]eriksen[at]jur[dot]lu[dot]se)
+46 46 222 10 53