Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

OA-finansiering och Lunds universitets avtal

Det kan finnas många skäl till att publicera din forskning som Open Access. OA-publicering ökar publikationers synlighet och öppnar forskningen för en vidare läsekrets. Har du fått forskningsmedel så kan det föreligga krav från finansiären om att publikationer från projektet publiceras som OA.

LU stödjer OA-publicering och har ett antal fonder och förlagsavtal som kan vara rätt för din nästa publikation. Om informationen här nedan inte räcker eller om du har andra frågor om OA-publicering så kan du kontakta bibliotekarie Jon Eriksen.

LU:s APC-fond och offsetavtal

Om du publicerar dig i en ren Open Access-tidskrift som tar ut en författaravgift (även kallad APC) så kan du söka medel från LU:s publiceringsfond.

Läs mer här om APC-fonden

LU har också ett antal enskilda offsetavtal (även kallade Read & Publish-avtal) med förlag. Dessa avtal ser olika ut men innebär i praktiken att författaravgifter är sammanslagna med förlagens prenumerationsavgifter och därmed förbetalda av LU. Detta innebär att du som forskare har möjlighet att publicera dig i ett stort antal OA-tidskrifter (hybridtidskrifter) utan att behöva hantera författaravgiften själv.

Du kan läsa mer om LU:s förlagsavtal här.

Sök här om en tidskrift ingår i ett förslagavtal.

Offsetavtalen är omdiskuterade och tänkta att vara en pusselbit i en större omställning av det akademiska publiceringssystemet där de finansiella strömmarna riktas till publicering istället för prenumeration. Om du vill läsa mer om den nationella utvecklingen inom OA så är Kungliga Bibliotekets rapporter om öppen tillgång en bra utgångspunkt. 

Dessa rapporter hittar du här

Bokfonden

LU har som en tidsbegränsad satsning upprättat en fond för på OA-monografier och OA-antologier. Fonden är öppen för många olika publikationsformer och publiceringsmodeller.

Läs mer om vad fonden täcker och hur du ansöker här.

Kontakt

Jon Eriksen

Samordnare för forskningsstöd 
jon [dot] eriksen [at] jur [dot] lu [dot] se (jon[dot]eriksen[at]jur[dot]lu[dot]se)
+46 46 222 10 53