Ny student på juristprogrammet
Vi hälsar dig som nyantagen juriststudent varmt välkommen till oss! Juristprogrammet vårterminen 2025 börjar den 15 januari med tre obligatoriska välkomstdagar.
Schema
Det är obligatorisk att delta i välkomstsdagarna 15-17 januari. Alla aktiviteter på onsdagen den 15 januari börjar prick angivet klockslag. På torsdag och fredag är det akademisk kvart som gäller, vilket innebär att aktiviteterna börjar 15 minuter efter angivet klockslag.
Kursplan och litteraturlista för din första kurs på juristprogrammet "Introduktion till juridiken, allmän rättslära och konstitutionell rätt" (LEXA01) hittar du på webbsidan med kursinformation. Där hittar du även schema som publiceras fyra veckor innan kursstart.
Måndagen den 20 januari inleds med lagboksgenomgång som sker gruppindelat enligt schema. Gruppindelning anslås i läroplattformen Canvas den 17 januari.
Schema för välkomstdagarna 15-17 januari (visas i TimeEdits schemavy) publiceras här senast 20 december.
Adress till Pufendorfsalen: Lilla Gråbrödersgatan 3C, 222 22 Lund. Byggnad: Tryckeriet, bottenvåningen.
Checklista för dig som ny student på juristprogrammet
Vi har sammanställt en checklista för dig som är ny student på juristprogrammet. Detta för att du lättare ska få en överblick av vad du behöver göra innan din första kurs startar.
Som student vid Lunds universitet tilldelas du ett IT-konto. IT-kontot, också kallat studentkonto, är en central användaridentitet som består av ett användarnamn samt ett lösenord.
Mellan den 8 januari - 15 januari 2025 ska du som är ny juristprogramstudent vårterminen 2025 registrera dig på kurs LEXA01, Introduktion till juridiken, allmän rättslära och konstitutionell rätt. Utebliven webbregistrering innebär att du förlorar din plats på juristprogrammet. Du registrerar dig i Ladok för studenter.
Canvas är vår läroplattform. Där hittar du kursmaterial från seminarier och föreläsningar, en anslagstavla där utbildningsadministratören ger information till kursdeltagare, schema för kursen och resultat från examinationer.
Du kan logga in i Canvas efter att du har registrerat dig på juristprogrammet i Ladok för studenter.
Har du problem med att logga in eller andra frågor om kursen, tveka inte på att kontakta din utbildningsadministratör Louise Söderlindh på t1 [at] jur [dot] lu [dot] se (t1[at]jur[dot]lu[dot]se).
Du som är student på universitet får ett personligt passerkort, LU-kortet, som har flera funktioner:
- ID-kort inom universitet (undantaget examinationer)
- Passerkort till alla lokaler du behöver i utbildningen
- Lånekort för universitetets samtliga bibliotek
Skapa ditt LU-kort i receptionen, vardagar kl. 16.00-20.00 eller lördag och söndag kl. 9.00-17.00. Ta med legitimation
Du behöver inte ditt passerkort för att komma in i salarna under de första dagarna.
Brandskyddsinformation
Obligatorisk brandskyddsinformation för dig som är ny student (PDF, 346 kB, ny flik).
Svar på vanliga frågor
Här har vi samlat svar på vanliga frågor för att hjälpa dig få en så bra start som möjligt på din studietid hos oss.
De lagböcker som är mest generellt användbara under juristprogrammet är den från Norstedts juridik (blå) och den från Studentlitteratur (svart). Det går bra att använda vilken som helst av dem. Även andra lagböcker finns att köpa och de kan vara tillräckliga för olika delar av utbildningen, ibland efter komplettering med författningar som finns tillgängliga på internet.
Under de två första delkurserna kan i princip alla slags lagböcker användas, även en äldre lagbok (men det kommer att krävas komplettering om inte den nya konsumentköplagen från 2022 finns med). Under delkurs tre (konstitutionell rätt) krävs det i allmänhet ganska omfattande komplettering om inte en lagbok från senare år från Norstedts juridik eller Studentlitteratur används.
Vi rekommenderar att du har en lagbok när din första termin på juristprogrammet börjar.
Om du är antagen till juristprogrammet och har en varaktig funktionsnedsättning kan du ansöka om pedagogiskt studentstöd.
Information om pedagogiskt studentstöd finns på universitetets webbplats.
Om du har behov av tillgänglighetsanpassade lokaler, exempelvis hiss eller hörslingor, är det viktigt att du i god tid tar kontakt med våra förvaltningsamanuenser (forvaltningsamanuens [at] jur [dot] lu [dot] se eller + 46 46-222 11 17). Du erbjuds då en genomgång av lokaler och övriga hjälpmedel, anpassade efter dina behov.
Om du blir antagen till juristprogrammet hos oss kan du ansöka om tillgodoräknande av tidigare studier i juridik. Dessa kurser kan (om de till sitt innehåll och omfattning anses motsvara kurserna inom vårt juristprogram) tillgodoräknas inom juristexamen. Dock skiljer sig terminerna åt mellan de olika juristprogrammen i Sverige så det är inte säkert att du kan tillgodoräkna dig hela kurser.
Efter att du fått antagningsbesked till vårt juristprogram kan du skicka in ansöka om tillgodoräknande, handläggningstid är cirka 6–8 veckor.
Blankett för tillgodoräknande hittar du på vår webbplats.
Kontakta studievägledningen när du har fått beslut om tillgodoräknande så hjälper vi dig att lägga upp en studieplan.
Dina personuppgifter i Ladok hämtas automatiskt från Skatteverket och universitetet använder sig av uppgifterna som finns i Ladok.
Aktuell kurslitteratur framgår av litteraturlistan för respektive kurs. Det går generellt bra att vänta med att köpa kurslitteratur till efter kursintroduktionen. Vi rekommenderar att du har en lagbok när terminen startar.
Litteraturlistor för kurser inom juristprogrammet hittar du på vår webbplats.
Lunds universitet accepterar inte trakasserier och sexuella trakasserier. Trakasserier är ett uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av de sju diskrimineringsgrunderna.
Du hittar information och hur du går tillväga om du upplever dig utsatt på universitetets webbplats.
Juridiska fakultetens bibliotek vid Lunds universitet har en av Nordens största samlingar av juridisk litteratur och juridiska informationsresurser. Till våra bibliotekarier kan du vända dig med frågor som till exempel informationssökning, låna böcker, lässtöd och mycket mer.
Du hittar information på fakultetens webbplats.
Det finns även fler bibliotek på Lunds universitet dit du är välkommen.
Du kan få lässtöd via biblioteket även om du inte har något läkarintyg.
På fakultetens webbplats kan du läsa mer om lässtöd.
Du kan också få hjälp av Studieverkstaden som är till för alla studenter på Lunds universitet.
Information om Studieverkstaden på universitetets webbplats.
Studenthälsan finns för alla studenter på Lunds universitet. Hit kan du vända dig för att få hjälp med ditt mående kopplat till din studiesituation.
Lunds studentliv är unikt och erbjuder många olika aktiviteter och upplevelser. Här finns ett brett utbud av allt från kultur och nöjen till studentpolitik och sport.
Här kan du få insikt om hur studentlivet fungerar på Lunds universitet.
Du är alltid välkommen att komma förbi våra kontor, ringa oss eller mejla oss. Våra kontor hittar du på bottenvåningen på Juridicum.
Du som är antagen till juristprogrammet har möjlighet att ansöka om anstånd med studiestarten om det finns särskilda skäl som du kan styrka.
Kontakta vår studievägledning för mer information samt tillgång till blankett för ansökan: studievagledningen [at] jur [dot] lu [dot] se.
Var noga med att alltid registrera dig på dina kurser du ska läsa på programmet. Registrering för kommande kurs öppnas en vecka innan kursstart och stängs första kursdagen. Utebliven webbregistrering på din första kurs på programmet innebär att du förlorar din plats på juristprogrammet.
Som student är du automatiskt personskadeförsäkrad under skoltiden. Men du måste själv teckna en hemförsäkring för ditt boende. Om du reser utomlands på egen hand, utanför ramen av våra utbytesavtal, behöver du även ordna en egen reseförsäkring.
Du som är student vid universitetet kan köpa ett parkeringstillstånd för parkering vid universitetets parkeringsplatser.
Information om parkeringstillstånd på universitets webbplats.
Kontakt
Josefin Garay Burge
Linnéa Vinjegaard
Jenny Backer
Studievägledare
studievagledningen [at] jur [dot] lu [dot] se
Josefin Garay Burge
+46 46-222 10 17
Linnéa Vinjegaard
+46 46-222 11 77
Jenny Backer
+ 46 46-222 10 55
Louise Söderlindh
Utbildningsadministratör
t1 [at] jur [dot] lu [dot] se (t1[at]jur[dot]lu[dot]se)
+ 46 46-222 10 49
Ny student i Lund
Klicka här för värdefull information om att vara ny student i Lund.
Hitta bostad
Information om bostadsföretag och bostadsförmedlingar som vänder sig till dig som är student.
Studiemedel, stipendier och ekonomi
Läs mer om studiemedel, bostadsbidrag, stipendier och försäkringar för dig som studerar.
Engagera dig i Lunds studentliv!
Lunds studentliv är unikt och erbjuder många olika aktiviteter och upplevelser, sida vid sida med dina studier. Här finns ett brett utbud av allt från kultur och nöjen till studentpolitik och sport.
Service och stöd
Läs mer om vilken service, stöd och rådgivning du har tillgång till som student vid Lunds universitet.