Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny student på juristprogrammet

Vi hälsar dig som nyantagen juriststudent varmt välkommen till oss! Juristprogrammet börjar den 23 augusti med tre obligatoriska välkomstdagar.

Schema

Det är obligatorisk att delta i välkomstsdagarna 23-25 augusti. Alla aktiviteter på onsdagen den 23 augusti börjar prick angivet klockslag. På torsdagen den 24 augusti och fredagen den 25 augusti är det akademisk kvart som gäller, vilket innebär att aktiviteterna börjar 15 minuter efter angivet klockslag.

Kursplan och litteraturlista för din första kurs på juristprogrammet, Introduktion till juridiken, allmän rättslära och konstitutionell rätt (LAGA01), hittar du på webbsidan med kursinformation där du även hittar schema (som publiceras fyra veckor innan kursstart). Måndagen den 28 augusti inleds med lagboksgenomgång som sker gruppindelat enligt schema. Gruppindelning anslås i Blackboard den 25 augusti.

Schemat för välkomstdagarna den 23-25 augusti (visas i TimeEdits schemavy).

Kursinformation för kursen Introduktion till juridiken, allmän rättslära och konstitutionell rätt (LAGA01).

Checklista för dig som ny student på juristprogrammet

Vi har sammanställt en checklista för dig som är ny student på juristprogrammet. Detta för att du lättare ska få en överblick av vad du behöver göra innan din första kurs startar.

1. Aktivera ditt studentkonto

Som student vid Lunds universitet tilldelas du ett IT-konto. IT-kontot, också kallat studentkonto, är en central användaridentitet som består av ett användarnamn samt ett lösenord.

Information om hur du aktiverar ditt studentkonto och var du vänder dig med eventuella frågor om studentkontot på universitetets webbplats.

2. Genomför den obligatoriska webbregistreringen på kursen LAGA01

Mellan den 16-23 augusti ska du som är ny student höstterminen 2023 registrera dig på kursen Introduktion till juridiken, allmän rättslära och konstitutionell rätt (LAGA01). Utebliven webbregistrering innebär att du förlorar din plats på juristprogrammet. Du registrerar dig genom Ladok för studenter.

Inloggning till Ladok för studenter där du registrerar dig. 

3. Logga in på Blackboard

Blackboard är vår läroplattform. Där hittar du kursmaterial från seminarier och föreläsningar, en anslagstavla där utbildningsadministratören ger information till kursdeltagare, schema för kursen och resultat från examinationer.

Observera att du kan logga in i blackboard först den 25 augusti.

Om du även efter den 25 augusti har problem med att logga in eller har andra frågor om kursen, tveka inte på att kontakta din utbildningsadministratör Louise Söderlindh på t1 [at] jur [dot] lu [dot] se (t1[at]jur[dot]lu[dot]se).

Logga in i Blackboard med ditt studentkonto.

4. Skapa ditt LU-kort i receptionen (vardagar kl.16.00-20.00 eller lördag och söndag 09.00-17.00) ta med legitimation

Du som är student på universitet får ett personligt passerkort, LU-kortet, som har flera funktioner:

  • ID-kort inom universitet (undantaget examinationer)
  • Passerkort till alla lokaler du behöver i utbildningen
  • Lånekort för universitetets samtliga bibliotek

Du behöver inte ditt passerkort för att komma in i salarna under de första dagarna. 

Hur ska jag tänka kring lagbok?

De lagböcker som är mest generellt användbara under juristprogrammet är den från Norstedts juridik (blå) och den från Studentlitteratur (svart). Det går bra att använda vilken som helst av dem. Även andra lagböcker finns att köpa och de kan vara tillräckliga för olika delar av utbildningen, ibland efter komplettering med författningar som finns tillgängliga på internet. Under de två första delkurserna kan i princip alla slags lagböcker användas, även relativt gamla. Under delkurs tre (konstitutionell rätt) krävs det i allmänhet relativt omfattande komplettering om inte en relativt ny lagbok från Norstedts juridik eller Studentlitteratur används.

Vi rekommenderar att du har en lagbok när din första termin på juristprogrammet börjar.

Till dig med behov av pedagogiskt stöd

Om du har en varaktig funktionsnedsättning som innebär att du har behov av pedagogiskt stöd kan du skicka in en ansökan om ett beslut om pedagogiskt stöd.

Information om pedagogiskt stöd på universitetets webbplats. 

Om du har behov av tillgänglighetsanpassade lokaler, exempelvis hiss eller hörslingor, är det viktigt att du omgående tar kontakt med våra förvaltningsamanuenser (forvaltningsamanuens [at] jur [dot] lu [dot] se (forvaltningsamanuens[at]jur[dot]lu[dot]se) eller + 46 46-222 11 17). Du erbjuds då en genomgång av lokaler och övriga hjälpmedel, anpassade efter dina behov.

Kontakta gärna oss studievägledare under programmets gång om du behöver vägledning, vi finns tillgängliga under hela din studietid.

Tillgodoräknande av tidigare studier i juridik?

Har du tidigare studerat juridik och vill tillgodoräkna dig genomförd kurs eller utbildning, vänligen skicka in en ansökan till oss så fort som möjligt efter att du har fått ditt antagningsbesked till vårt juristprogram. Handläggningstid är cirka 6-8 veckor.

Information om tillgodoräknande.

Kontakt

Jenny Backer
Josefin Garay Burge
Linnéa Vinjegaard

Studievägledare
sc [at] jur [dot] lu [dot] se (sc[at]jur[dot]lu[dot]se)

Jenny Backer
+ 46 46-222 10 55
Josefin Garay Burge
+46 46-222 10 17
Linnéa Vinjegaard
+46 46-222 11 77

Louise Söderlindh

Utbildningsadministratör
t1 [at] jur [dot] lu [dot] se (t1[at]jur[dot]lu[dot]se)
+ 46 46-222 10 49

Försäkringar

Som student är du automatiskt personskadeförsäkrad under skoltiden. Men du måste själv teckna en hemförsäkring för ditt boende. Om du reser utomlands på egen hand, utanför ramen av våra utbytesavtal, behöver du även ordna en egen reseförsäkring.

Mer information hittar du på universitetets webbplats.