Miljörättvisa – 15 hp
Environmental Justice (JUMN01) – distanskurs på engelska
“Vi vill ha rättvisa!” Inte en dag passerar utan att krav på rättvisa dominerar nyhetsflödet. Men vad är rättvisa, varför ska det eftersträvas, och på vilket sätt kan juridiken bidra till att det uppnås? Denna kurs fokuserar på miljörättvisa, och kretsar kring dessa ”vad”, ”varför” och ”hur” frågor. Kursen genomförs på engelska och undervisningen sker på distans.

Även om en enhetlig och universell vision av rättvisa kanske varken är möjlig, nödvändig eller ens önskvärd, går det att urskilja olika rättviseuppfattningar som har präglat våra samhällen. Dessutom, trots att det är omöjligt att komma överens om vad rättvisa innebär exakt, är det mycket lättare att identifiera orättvisa. Därför finns det all anledning att hoppas på att en öppen diskussion om rättvisa kan leda till samsyn kring de grundläggande principerna för rättvisa samhällen.
Men varför ska vi lägga vår tid och energi på en sådan strävan? Är inte bevisen överväldigande för att prat om rättvisa ofta är onödigt, medan den råa maktens språk talar högre än rättvisans? Och varför bry sig om miljörättvisa? Ett övertygande svar är att orättvisa orsakar smärta och lidande, att vem som helst är ett potentiellt offer för dess konsekvenser och att det därför är i vårt allas intresse att skapa samhällen som vi anser är ”rättvisa”.
Den pågående ekologiska katastrofen är onekligen en orsak till enorm orättvisa, både för nuvarande och framtida generationer. Även om vi ignorerar möjligheten för andra levande varelser än människor att känna smärta och glädje borde klimatkatastrofer, skogsbränder, vattenbrist, giftigt avfall och förorening av atmosfären ta upp vår fulla uppmärksamhet.
Hur ska vi fördela allt knappare naturresurser som mänskligt liv är beroende av, såsom vatten, luft, mat, energi och biologisk mångfald? Hur ska vi hantera att vissa länder som så tydligt har bidragit till och gynnats av naturens exploatering mest, också lider minst? Kan vi finna sätt att tänka som ger framtida generationer och andra levande varelser än människor en röst när vi börjar besvara dessa frågor?
I linje med detta, belyser kursen distributiva, processuella, och materiella teman av miljörättvisa, samt ramverk och instrument rörande miljöstyrning. Diskussionerna berör Århuskonventionen, Konventionen om biologisk mångfald, Nogoyaprotokollet, EU:s miljödirektiv, och framväxande due diligence-krav på företag. Vi utforskar relevanta frågor angående klimaträttvisa, bio-rättvisa, hydro-rättvisa, globala värdekedjor och en rättvis omställning. Utöver detta diskuteras processuella mekanismer för att uppnå miljörättvisa, inkluderat bedömning av miljöpåverkan och försiktighetsprincipen, samt rätten till tillgång till information, meningsfullt deltagande och rättvisa i miljöfrågor.
Kursinnehåll
Detta är en juridisk kurs på avancerad nivå som genomförs på engelska. Kursen består av flera moduler. Kursen kommer att ge dig en förståelse för den historiska utvecklingen av miljörättvisa. Centrala begrepp såsom biologisk mångfald och globala distributionskedjor kommer att inkluderas och användas i kursen. Du kommer att få insikt i de relevanta policyer och konventioner som präglar rättsområdet, samt pågående diskussioner och perspektiv från diverse aktörer. Utöver detta kommer du att få en förståelse för varför, när och var utvecklingen av miljörättvisa började.
Du kommer att bekanta dig med specifika områden inom ämnet, inkluderat olika konventioner och andra dokument inom folkrätt. Detta kommer möjliggöra din förståelse av gällande rätt och dess tillämplighet. Vidare syftar kursen till att belysa bilaterala överenskommelser och andra former av samarbete.
Vill du delta i en kritisk och mångfacetterad diskussion kring miljörättvisa är den här fördjupningskursen något för dig. Vi ser fram emot att träffa dig där!
Kursens upplägg
Kursen bygger på modellen ”flipped classroom”, vilket innebär att lektionerna är nätbaserade. Till dessa nätbaserade videoföreläsningar finns det tillhörande quiz. Utöver detta ska du lämna in fyra reflekterande inlämningar och ett skriftligt slutarbete för att erhålla ett betyg.
Environmental Justice omfattar 15 hp. Kursen går på helfart (100 % studietakt) och löper under 10 veckor på sommaren.
Kursens olika delar
Föreläsningar
För varje rättsområde finns ett antal videoföreläsningar som du får tillgång till via lärplattformen Canvas. Du kan se videoföreläsningarna när det passar dig så att du som student själv kan planera dina studier.
Kurslitteratur och lagtext
Parallellt med föreläsningarna läser du tillhörande lagtext. Det finns ingen föreskriven lärobok för denna kurs, utan de tilldelade läsinstruktionerna kommer från akademiska tidskrifter, webbplatser, kapitel i böcker etc.
Självrättande quiz
För att löpande testa dina kunskaper finns ett antal självrättande quiz med flervalsfrågor. Testerna är inte obligatoriska och kan göras flera gånger. Syftet med dessa tester är att underlätta din egen inlärning. Testerna är inte en del av de examinerande momenten.
Examination
Din insats kommer att bedömas genom fyra reflekterande inlämningar och ett slutarbete. Det slutliga betyget baseras på en sammanvägning av ditt resultat på de fyra reflekterande inlämningarna och ditt resultat på det slutliga skriftliga arbetet.
Betyg
Betygsskala: Underkänd (U), Godkänd (B), Icke utan beröm godkänd (BA), Med beröm godkänd (AB).
Betygskriterierna för betyget B utgör grund för de övriga betygen. Sålunda är betygskriterierna för betyget BA vad som krävs utöver kriterierna för betyget B och kriterierna för AB vad som krävs utöver det för BA.
Tillgodoräknande av kursen
Det är möjligt att tillgodoräkna sig kursen inom juristprogrammet vid Lunds universitet. För frågor om tillgodoräknande vid andra universitet hänvisas du till berörd institution vid universitetet i fråga.
Information om registrering
Du som har blivit antagen till kursen kommer kort innan kursstart att få ett e-postmeddelande från oss med all information du behöver för att registrera dig på kursen. E-postmeddelandet skickas till den e-postadress du uppgivit på Antagning.se.
Om du inte fått något e-postmeddelande av oss senast dagen innan kursstart, kontrollera din skräppost. Hittar du inte e-postmeddelandet där, kontakta oss.
När du fått välkomstbrevet med information om registrering är det viktigt att du registrerar dig så fort som möjligt för att behålla din plats på kursen. Registreringen görs via student.ladok.se. All information finns i välkomstbrevet.
Tidigt avbrott
Du som inte vill genomföra kursen har möjlighet att göra tidigt avbrott. Om du gjort ett tidigt avbrott är det möjligt för dig att söka kursen igen. Ett tidigt avbrott kan göras senast tre veckor efter kursstart, därefter blir avbrottet definitivt. Då kan du inte söka kursen igen. Du kan antingen göra ett tidigt avbrott via student.ladok.se eller genom att skicka ett e-postmeddelande till environmentaljustice [at] jur [dot] lu [dot] se (environmentaljustice[at]jur[dot]lu[dot]se).
Omregistrering
Du måste omregistrera dig om du önskar gå om en kurs du tidigare varit registrerad på och som du inte avslutat. Du kan bara bli omregistrerad i mån av plats och på en termin då kursen ges. Våra kurser är så gott som alltid fyllda. Då är omregistrering inte möjlig.
Om du däremot endast vill bli examinerad på obligatoriska moment behöver du inte omregistrera dig. Kontakta oss i så fall.

Sök kursen på Antagning.se
Kursen går på sommaren och söks på Antagning.se.
Kontakt
Kursadministration
environmentaljustice [at] jur [dot] lu [dot] se (environmentaljustice[at]jur[dot]lu[dot]se)
+46 46 222 11 60
Kursinformation
Utbildningsbevakning
Juridiska Föreningen är den studentkår som sköter utbildningsbevakningen vid fakulteten, både för juristprogrammet och de fristående kurserna.
Mer information om Juridiska Föreningens utbildningsbevakning finns på kårens hemsida (ny flik).
Kontakt
utbildning [at] jf [dot] se (utbildning[at]jf[dot]se)
Canvas
Logga in i lärplattformen för att se information om din kurs (ny flik).