Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Palmemordet granskas i internationell rättegångssimulering

Juridiska fakulteten med snötäckt tack och blå himmel.Foto.
Skulle Stig Engström ha fällts för mordet på Olof Palme? Den 5 maj prövas bevisen mot honom vid en mockrättegång vid Lunds universitet. Foto: Stefan Bengtsson

Mordet på Olof Palme, Sveriges mest omdiskuterade rättsfall, får nu en unik juridisk prövning när Juridiska fakulteten anordnar en så kallad mockrättegång. I fokus står utpekandet av Stig Engström som gärningsman. Fallet granskas av fem erfarna domare från Danmark, Finland, Italien, Nederländerna och Schweiz.

När Palmeutredningen, världens största sett till antal diarieförda dokument, avslutades 2020 pekades Stig Engström ut som gärningsman vid en uppmärksammad presskonferens. Men eftersom den huvudmisstänkte var avliden kunde skuldfrågan inte prövas i domstol. 

– Chefsåklagare Krister Peterssons utpekande av den döde Stig Engström är en extraordinär händelse, inte bara i Sverige, utan även i ett internationellt perspektiv. Att fallet och utpekandet får en genomlysning av professionella domare med färska ögon är av stort värde för Sverige som rättsstat, säger Christian Dahlman, initiativtagare till rättegången och professor i juridik vid Lunds universitet.

Att domarna kan granska fallet med färska ögon är avgörande – därför har Christian Dahlman valt att bjuda in erfarna domare från andra länder, som står helt fria från den mångåriga svenska debatten om Palmemordet.

Mockrättegången – en beprövad metod

Den rättsliga prövningen av bevisläget mot Stig Engström sker i Lund den 5 maj i form av en så kallad mockrättegång, en simulerad rättegång där ett fall prövas enligt samma principer som i en verklig domstol. Därmed kommer det bevismaterial som låg till grund för utpekandet nu att få en unik juridisk prövning. 

I en mockrättegång agerar jurister i rollerna som åklagare, försvarare och domare. Det är en beprövad metod som används inom juridisk forskning och undervisning. Domarna kommer att bedöma bevisläget med fokus på om bevisningen uppfyller kravet ”bortom rimligt tvivel”. Det är ett beviskrav som är gemensamt för alla de rättsordningar som är representerade i mockrättegången.

Mer kunskap om bevisvärdering

Utredningsmaterialet, som översatts till engelska av auktoriserad översättare, omfattar förhör med Engström, ögonvittnen, samt kriminaltekniska och rättsmedicinska protokoll. Efter förhandlingarna kommer domstolen att avkunna en dom med en motivering som analyserar bevisvärdet.

Att det sker nu, nästan fem år efter presskonferensen, är helt enkelt att det tagit lång tid att sammanställa det gedigna materialet och översätta det till engelska. 

– Mordet på Olof Palme är inte bara ett svenskt trauma utan också ett internationellt känt rättsfall. Den här processen kommer både ge ett unikt bidrag till forskningen om bevisvärdering utan också vår kunskap om fallet, säger Christian Dahlman. 

Resultatet från mockrättegången kommer att publiceras i en bok som samlar utredningsmaterialet, domstolens beslut och analyser från ledande internationella forskare.