Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tre nya gästprofessorer anställs till en forskningssatsning inom mänskliga rättigheter

Lennart Blecher med familj har donerat 15 miljoner kronor till fakulteten för att utveckla forskning om mänskliga rättigheter i Sverige och övriga nordiska länder. Medlen ska bland annat användas till att anställa gästprofessorer.

Rektor har 2023-12-21 beslutat att anställa tre gästprofessorer vars forskning fokuserar på olika aspekter av mänskliga rättigheter. Gästprofessorerna kommer vara anställda under tre år och börjar sin anställning den 1 september 2024. 

Martin Scheinin är British Academy Global Professor vid universitetet i Oxford. Han är en välkänd nordisk och internationell människorättsexpert med lång och gedigen erfarenhet av forskning, undervisning och samarbete i internationella, europeiska och nordiska miljöer.

Läs mer om Martin Scheinin och hans forskning.
 

Rebecca Thorburn Stern är professor vid Uppsala universitet. Några centrala teman i hennes forskning är individen som rättsbärare, barns rättigheter, asylrätt och relationen mellan internationell och nationell rätt.

Läs mer om Rebecca Thorburn Stern och hennes forskning.
 

 

 

Porträtt av Mattias Åhrén. Foto.
Fotograf Anna Wilhelmsson.

Mattias Åhrén är fd professor och numera gästprofessor vid det Arktiska universitetet i Norge. Han är en internationellt erkänd expert inom mänskliga rättigheter med särskild kompetens på ursprungsbefolkningar och samernas rättigheter i de nordiska länderna. 

Läs mer om Mattias Åhrén och hans forskning.