Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Möt våra studenter

Studentporträtt av fyra studenter på juristprogrammet; Amela Grgic, Anas Awad, André Degerfeldt och Vilma Henricsson. Läs om deras olika upplevelser av att vara student i Lund, hur de kom in på juristprogrammet, vad de tycker om juridikstudierna samt vilka framtidsplaner de har.

Kontakt

Josefin Garay Burge
Linnéa Vinjegaard
Jenny Backer

Studievägledare
sc [at] jur [dot] lu [dot] se (sc[at]jur[dot]lu[dot]se)

Amela Grgic

Amela har alltid varit samhällsintresserad och ville skaffa sig en utbildning och ett yrke där hon kan påverka samhället i en positiv riktning. Hon valde mellan att utbilda sig till gymnasielärare och att studera juridik. Hon läser nu den åttonde terminen på juristprogrammet.

- Jag är glad att jag trots allt valde juridiken. Som lärare hade jag såklart kunnat jobba brottsförebyggande, men jag tror att jag kan göra större skillnad som jurist, säger Amela.

När vi pratar om hur det är att vara student i Lund säger Amela att hon bor i Malmö men att hon tycker att det fungerar bra att pendla till studierna i Lund. 

- Lund är en riktig studentstad som präglas av universitetet, det är jättekul att plugga här och jag har varit med på flera av Juridiska Föreningens fester och baler, berättar Amela.

Gällande juristutbildningen gillar Amela att man som student på juristprogrammet har mycket grupparbeten och interaktiva seminarier, med bra diskussioner om normer, klassperspektiv och varför samhället ser ut som det gör.

- Det allra roligaste hittills var praktiken, när jag var på Malmö tingsrätt. Det var värdefullt att förstå mer om hur det fungerar praktiskt i domstolen, med nämndemän och rättstillämpning. 

Praktiken på Malmö tingsrätt var så inspirerande att Amela nu börjat fundera på att bli åklagare efter studierna. 

- Jag gillar humanjuridiken och tycker utredningsarbete verkar spännande. Som åklagare tror jag att jag kan vara med och skapa upprättelse för människor som utsätts för brott, men också bidra till att åtalade blir rättssäkert behandlade vilket jag tycker är viktigt, säger Amela Grgic.

Porträttbild av student Amela Grgic. Foto.
Fotograf: Kennet Ruona.

Anas Awad

Anas har tidigare tagit juristexamen vid Damaskus universitet i Syrien. Han har precis läst klart den femte terminen på juristprogrammet hos oss, då han valde att läsa om utbildningen i Sverige i stället för att tillgodoräkna sig sin tidigare juristexamen.

- Rättvisa och internationell solidaritet har alltid varit viktiga frågor för mig och jag vill se konkreta resultat av det jag gör, därför har jag valt att studera juridik, berättar Anas.

När vi pratar om hur det är att vara student i Lund berättar Anas att han både uppskattar Lunds historiska karaktär, med alla gamla byggnader, och att det är en så internationell studentstad.

- I Lund möter man studenter från hela världen, det är fantastiskt, säger Anas.

Vidare menar Anas på att juristprogrammet i Lund håller hög kvalitet. Från sina tidigare juridikstudier i Damaskus har Anas med sig en problemlösningsförmåga och en förståelse för rättssystemets position i en människas liv. 

- Det är stor skillnad att studera juridik vid Lunds universitet. Utbildningen här ställer mycket större krav på att studenterna arbetar självständigt. Jag upplever att jag både utvecklas som person och att jag förbereds på ett bra sätt för att kunna arbeta med juridik i framtiden. Jag är glad att jag valde att studera juridik just i Lund.

Under sin femte termin har Anas praktiserat hos åklagarmyndigheten i Halmstad.

- Möjligheten att praktisera yrket under utbildningen är värdefull. Det ger en ökad förståelse, en annan bild av juridiken och hur det är att arbeta som jurist, menar Anas.

Juristutbildningen öppnar många möjligheter och Anas funderar på hur han kan göra mest nytta med sin internationella bakgrund och sina språkkunskaper efter sina studier hos oss.

- Jag är intresserad av domarbanan. Jag vet att det finns en internationell domargrupp som ägnar sig åt tillämpning av internationell rätt i Sverige. Det hade varit spännande att komma in i den gruppen, det är min målsättning, berättar Anas Awad.

Porträttbild av student Anas Awad. Foto.
Fotograf: Kennet Ruona.

André Degerfeldt

André valde att läsa en yrkesutbildning på gymnasiet och jobbade sedan ett par år innan det var dags för honom att studera på universitetet. Nu läser André sin fjärde termin på juristprogrammet.

- Jag hittade introduktionsutbildningen UJIK och tyckte det var ett sätt att studera som fungerade för mig. Det var en rolig utmaning och via UJIK kom jag sedan in på juristprogrammet. För mig var det rätt att börja plugga först när jag var litet äldre. Jag har glädje av den livserfarenhet jag samlat på mig, säger André.

När vi frågar hur det är att vara student i Lund säger André att han är lite äldre än många andra studenter, men att det inte har varit ett problem.

- Studentlivet i Lund är inkluderande och det händer alltid någonting roligt när man har tid och lust att engagera sig, menar André.

André arbetar också som är amanuens (studentmedarbetare) på vårt nätkurskontor. Uppdraget som amanuens ger arbetslivserfarenhet och en inblick i hur det är att arbeta på universitetet.

Den här terminen har André läst offentlig rätt och skatterätt och han tycker att det har varit intressant att lära mer om enskildas rättigheter i förhållande till myndigheter. 

- Men det roligaste med juristprogrammet är att juridisk argumentation och problemlösning kan vara så kreativt. Både när vi skriver tentamen och när vi diskuterar under seminarierna övar vi oss på att argumentera väl, berättar André.

André har flera terminer kvar på juristprogrammet, men funderar redan på vad han ska ägna sig åt efter utbildningen.

- Jag intresserade mig från början för juridik därför att jag var intresserad av rättvisa. Att det ska bli rätt är viktigt för mig och problemlösning samt argumentation är det som intresserar mig, därför är det också möjligheten att få jobba med olika tvister som lockar mig i nuläget, avslutar André.
 

Porträttbild av student André Degerfeldt. Foto.
Fotograf: Kennet Ruona.

Vilma Henricsson

Vilma läser termin sex på juristproprogrammet. Trots att hon tidigt var samhällsintresserad valde Vilma att läsa teknik på gymnasiet i Luleå.

- Under andra året på gymnasiet insåg jag att jag hamnat fel och blev orolig över hur jag skulle hitta rätt och komma in på en universitetsutbildning som jag var intresserad av. Att plugga juridik var en dröm jag knappt vågade drömma, berättar Vilma.

Vilma tror att det var värdefullt för henne att hon tog sig tid att både jobba och resa efter gymnasiet. Hon pluggade upp sina mattebetyg och funderade på vilken utbildning och framtid hon skulle satsa på. Av en slump hörde hon talas om introduktionskursen UJIK och läste juridik på distans under en termin. 

- Jag gav verkligen järnet under den terminen jag läste UJIK och kom in på juristprogrammet vid Lunds universitet den vägen, säger Vilma.

Upplevelsen Vilma har som student är att Lund är en öppen studentstad med många möjligheter att lära känna nya människor och engagera sig i någon av stadens alla nationer eller föreningar. 

- Jag har varit aktiv i Juridiska Föreningen och sitter nu i programutskottet där jag bjuder in föreläsare från myndigheter och advokatbyråer. Bara man vågar kan man slängas in i alla möjliga sammanhang i studentlivet i Lund, säger Vilma.

Vilma har precis avslutat arbetet med sin kandidatuppsats på juristprogrammet.

- Jag skrev om entreprenadrätt, om den avtalsrättsliga relationen mellan beställare och entreprenörer. Det var kul att skriva om ett ämne som vi inte berört så mycket och bra att träna på att skriva en akademisk text.

Nästa termin splittras Vilmas klass eftersom studenterna valt olika fördjupningar och några åker iväg på utbyte under termin sju eller åtta. 

- Jag ska åka på utbyte till Melbourne i Australien. Universitetet i Melbourne är högt rankat och jag planerar att läsa kurser som ligger lite utanför juridiken när jag kommer dit, som kriminologi, berättar Vilma.

Vilma uppskattar att juristprogrammet är en så bred utbildning och menar att det finns otroligt många olika vägar att välja efter studierna.

- Just nu är jag mest intresserad av affärsjuridik och tror att jag kommer att satsa på det. Affärsjuridik är ett dynamiskt område där lagstiftningen ofta förändras och det uppstår nya spännande juridiska problem, säger Vilma Henricsson. 
 

Porträtt av Vilma Henricsson. Foto.
Fotograf: Kennet Ruona.