Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Juristexamen och karriär

Nya doktorer vid doktorspromotionen. Foto.

Som jurist är du både rådgivare och expert på frågor som rör lag och avtal. Arbetsuppgifterna skiftar beroende på vilket område du väljer att jobba inom. Vanliga sysslor är att förhandla, granska eller upprätta kontrakt och andra rättsliga handlingar.

Möjliga branscher för jurister:

  • Advokatbyråer och juridiska byråer
  • Övrig privat sektor
  • Rättsväsendet
  • Högskolor och universitet
  • Övrig offentlig förvaltning
  • Internationellt arbete

(Källa: Sveriges akademikers centralorganisation hämtad 2023-05-19)

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Saco (Sveriges akademikers centralorganisation) har publicerat rapporten "Framtidsutsikter – här finns jobben för akademiker år 2029". I rapporten tittar de på arbetsmarknaden fem år framåt och målsättningen är att deras prognoser ska vara ett stöd för dig som ska välja utbildning. Rapporten kommer fram till att det råder balans på arbetsmarknaden 2024 för nyexaminerade jurister samt att man ser samma prognos för nyexaminerade till jurister till år 2029.

Sacorapporten Framtidsutsikter – här finns jobben för akademiker år 2029 (visas som PDF)

Fackförbundet Akavia har publicerat sin rapport "Efter examen 2023. Arbetsmarknaden för nyexaminerade akademiker" som kan vara intressant för dig som vill veta mer om karriärmöjligheter efter juristexamen. Rapporten visar att arbetsmarknaden för jurister är god och att det finns en stor efterfrågan på nyexaminerade jurister.

Akavia: Efter examen 2023. Arbetsmarknaden för nyexaminerade akademiker (visas som PDF)

Här har vi även samlat några av de senaste bedömningarna av arbetsmarknaden i allmänhet samt specifikt för juristyrket:

Kontakter med företag

Som student på juristprogrammet har du möjlighet att genomföra praktik (APU) som en del av den avancerade delen av ditt program. Praktik innebär att du utför ett arbete på ett företag eller i en organisation och integrerar kunskap och teori från din utbildning med praktisk tillämpning och kompetensutveckling i en professionell miljö. Praktiken omfattar 8-10 veckor eller 18-20 veckor och kan förläggas antingen i Sverige eller utomlands.

Information om de olika praktikplatser vi samarbetar med.

Mer information om vår praktiska fördjupningskurs Arbetsplatsanknutet utredningsarbete (APU) för dig som är aktiv student hittar du på kursens sida i Blackboard (ny flik)

Varje år anordnas en större arbetsmarknadsmässa, JiA-dagarna. JiA står för "Juristen i Arbete" och är Juridiska Föreningens (JF) arbetsmarknadsdagar för juriststudenter. Som student får du möjlighet att delta i en mängd olika event och knyta viktiga kontakter inför det stundande arbetslivet.

Information JiA-dagarna på Juridiska föreningens webbplats.

Skapa en profil på Career Hub

Skapa en profil på Career Hub som är universitets karriärportal där både lediga tjänster och praktikplatser annonseras.

Logga in med ditt studentkonto och skapa en profil på Career Hub.

VentureLab stimulerar entreprenörskap

VentureLab är universitetets verksamhet för att stimulera entreprenörskap och för att stötta och hjälpa de studenter och nyexaminerade som funderar på att starta eget. VentureLab erbjuder studenter och nyexaminerade från Lunds universitet gratis kontor under ett år i deras inkubator på Ideon. Om du vill starta eget kan du även få kostnadsfri rådgivning och utvärdering av din affärsidé.

VentureLab's egen webbplats.

Karriär inom akademin?

En doktorsexamen kan öka dina möjligheter och leda vidare till en fortsatt karriär inom den akademiska världen. Forskarutbildning finns inom samtliga rättsområden där fakultetens långa forskningstradition, med tillgång till erfarna handledare inom flera områden, ger stor ämnesmässig bredd.

Utbildning på forskarnivå.

Studentambassadörer för EU vägleder dig till din EU-karriär

Från och med den 1 oktober 2023 finns det tolv studentambassadörer för EU-karriär på tio svenska lärosäten, inklusive Lunds universitet. De är utbildade i EU-karriärfrågor och kan ge information och vägledning när du vill satsa på en EU-karriär. 

Mer information och kontaktuppgifter hittar du på UHR's egen webbplats.

Kontakt

Josefin Garay Burge
Linnéa Vinjegaard
Jenny Backer

Studievägledare
sc [at] jur [dot] lu [dot] se (sc[at]jur[dot]lu[dot]se)

Josefin Garay Burge
+46 46-222 10 17
Linnéa Vinjegaard
+46 46-222 11 77
Jenny Backer
+46 46-222 10 55

Arbeta som notarie

Efter juristexamen kan du söka notarieanställning, vilket krävs för att bli bland annat åklagare eller kronofogde.

En notarieanställning är inget vanligt jobb. Det praktiska arbetet under handledning varvas med både obligatoriska och frivilliga utbildningar. Du kan tjänstgöra vid tingsrätt och förvaltningsrätt. Några notarieanställningar inleds med en period vid annan statlig myndighet. Du gör bland annat rättsutredningar, upprättar förslag till domar och beslut samt för protokoll vid förhandlingar. Efter en tids tjänstgöring får du själv handlägga vissa mål och ärenden. Du får också möjlighet att leda förhandlingar i rollen som rättens ordförande.

Information om vilka krav som gäller för ansökan hittar du på Notariekansliets webbplats.