Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Möt våra alumner

Möt två av våra alumner som berättar om sina yrkesliv och reflekterar över juristutbildningen. Förhoppningsvis kan du finna inspiration när du funderar över studie- och yrkesval samt få tips på annat som kan vara bra att tänka på under din studietid.

Kontakt

Josefin Garay Burge
Linnéa Vinjegaard
Jenny Backer

Studievägledare
sc [at] jur [dot] lu [dot] se (sc[at]jur[dot]lu[dot]se)

Linn Alfredsson

Linn tog sin juristexamen 2015 och jobbar som associate på Hannes Snellman i Stockholm.

Vad gör du en typisk dag på jobbet? Berätta lite om dina arbetsuppgifter.

Varje dag är ett nytt äventyr, och ingen dag är sig lik. Jag arbetar på en av Nordens största byråer, Hannes Snellman, och det är ofta ett högt tempo vilket jag gillar. Eftersom jag jobbar i IP&Tech-gruppen handlar frågorna om allt från dataskydd till varumärken och artificiell intelligens. Mina arbetsuppgifter består av att drafta avtal, ta hand om allt klientarbete och stötta mina kollegor när det behövs samt se till att event som vi arrangerar koordineras. Utöver det har vi interna arbetsgrupper med olika fokusområden, där kollegor från alla kontor deltar. Jag sitter med i Innovation Team där vi testar nya innovativa lösningar och diskuterar vilka nya trender som finns på marknaden och som kan passa vår verksamhet.

Eftersom jag även brukar vara ute och prata på evenemang inom tech, AI eller Legal tech består en del av mitt arbete även av att göra detta i viss utsträckning.

Vad trivs du mest med på ditt jobb?

Jag älskar mitt team – utan dem hade jobbet inte varit lika roligt. Jag som alltid har varit aktiv i organisationer och inom sport tycker det är fantastiskt att komma till jobbet och ha ett team. Trots sena kvällar ibland och kluriga uppgifter så hjälper vi varandra och kan alltid komma framåt tillsammans.

Vad tror du att du gör om fem år?

Svår fråga att svara på. Jag försöker leva här och nu, vad som finns i framtiden får vi se. Eftersom jag tidigare bott i USA och längtar tillbaka lite hade det varit roligt att få möjligheten att jobba där något år, men det beror på flera faktorer samt att det ska vara rätt tid att åka.

Vad hade du velat ge dig själv för råd som juriststudent?

Oroa dig inte så mycket – speciellt inte över betygen. Det finns andra verktyg och färdigheter som är viktigare när man ska navigera i livet. Var aktiv, och ha kul under dina år i Lund. Juristprogrammet och de fem år jag spenderade i Lund minns jag som helt fantastiska. Jag umgås fortfarande med en hel del av mina gamla kursare och vänner från den tiden. Jag levde under devisen det finns inga ”om-fester”, men det finns omtentor, vilket har funkat väldigt bra för min del.

Vilka möjligheter tycker du att en juristexamen ger?

Juristprogrammet är en väldigt bra grund att ha för att få förståelse för en mängd olika branscher och samhället i stort. Som jurist kan du arbeta inom alla typer av verksamheter. Det som är svårt med en juristexamen är dock att arbeta internationellt då många länder har sina egna restriktioner och specifika krav på vad som krävs för att praktisera i ett specifikt land.

Finns det något annat som du vill dela med dig av?

Våga vara dig själv, våga ta för dig (speciellt som kvinna) och lär dig av dina misstag. De största lärdomarna jag har genom åren, har kommit ur misstag. Alla gör dem, men få pratar om dem. Skaffa dig en mentor, någon som kommit längre i karriären och som du kan diskutera högt och lågt med.

Porträttbild av alumni Linn Alfredsson. Foto.

Jesper Blomberg

Jesper tog sin juristexamen 1999 och jobbar som jurist på Sveriges geologiska undersökning (SGU).

Vad gör du en typisk dag på jobbet? Berätta lite om dina arbetsuppgifter.

Som jurist på SGU ingår jag i en liten enhet med totalt fyra jurister. Vi har försökt dela upp rättsområdena lite grovt mellan oss, vilket innebär att man antingen jobbar med juridiska frågor som rör förvaltningsmyndigheter som sådana, till exempel upphandling, sekretess, GDPR, säkerhet, arbetsrätt och föreskriftsarbete eller med juridiska frågor som är specifika för just SGU:s (geologiska) verksamhet. Jag jobbar framför allt med det sistnämnda, vilket innebär att jag dels arbetar med tillstånd och tillsyn (myndighetsutövning) på det miljörättsliga området, dels med avtal, överenskommelser, entreprenader och process på det fastighetsrättsliga området.

Vad trivs du mest med på ditt jobb?

Det bästa med SGU är att man även får jobba tillsammans med andra än jurister. Det är oerhört givande att få lära sig så mycket inom det naturvetenskapliga fältet, samtidigt som att man känner att man kan hjälpa sina geologkollegor med att kvalitetssäkra deras arbete även i rättsligt hänseende. Dessutom är mitt arbete på SGU mycket flexibelt vad gäller arbetstider och hur man lägger upp sitt arbete, vilket minskar stress och press.

Vad tror du att du gör om fem år?

Jag har ett förflutet inom Sveriges domstolar och räknar med att jag om fem år åter igen är tillbaka som domare (rådman).

Vad hade du velat ge dig själv för råd som juriststudent?

Att inte vara så orolig inför framtiden. Jag hade inte toppbetyg på programmet och har dessutom gjort en del val i arbetslivet som inte varit klockrena ur karriärsynpunkt. Men ändå har jag alltid lyckats ”komma tillbaka” och jag har alltid haft mycket stimulerande och roliga arbetsuppgifter, samtidigt som familje- och fritidsliv också fungerat.

Vilka möjligheter tycker du att en juristexamen ger?

Nästintill ”oändliga”. Även om man naturligtvis inte kan arbeta som geolog (eller som läkare, ingenjör eller förskolelärare), kan man som jurist arbeta i sådan verksamhet och bistå andra professioner med det som de är mindre duktiga på, samtidigt som man som sagt lär sig själv en massa om deras verksamhet.

Finns det något annat som du vill dela med dig av?

Att generellt sett inte hänga upp sig för mycket på lönen. Och det gäller även om man faktiskt tycker att pengar är väldigt viktigt. Även som jurist inom det offentliga, kan man – under förutsättning att man får det godkänt – nämligen ha ”extraknäck” (till exempel undervisning, skrivande med mera) i rimlig omfattning, vilket som regel berikar både en själv och arbetsgivaren.

Porträttbild av alumni Jesper Blomberg. Foto.