Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Open access

Vad är open access?

Open access (OA) är en publiceringsform för forskning där författaren ger fri onlineaccess till sina publikationer. Tanken är att forskningen inte ska försvinna bakom en betalvägg utan vara öppet tillgänglig för alla. OA ökar också forskningens synlighet och spridning.

Publicering med open access sker vanligast på ett av två huvudsätt: genom att publicera i en tidskrift som är fritt tillgänglig, eller att genom så kallad parallellpublicering göra en kopia av den publicerade artikeln tillgänglig på internet via ett arkiv eller annat publiceringssystem, t.ex. LUCRIS.

Open access-krav från forskningsfinansiärer

Allt fler forskningsfinansiärer ställer krav på att forskning finansierad av dem ska göras tillgänglig med Open Access. Kontakta gärna biblioteket för hjälp att tolka deras policy.

Här är en lista över några stora finansiärer med Open Access-krav

SHERPA/JULIET är en databas som listar forskningsfinansiärers OA-policyer.

OA-tidskrifter

För närvarande finns det inte så många OA-tidskrifter inom rättsvetenskap. Det finns några så kallade hybridtidskrifter. Det är tidskrifter med vanliga prenumerationer men där författaren har möjlighet att köpa open access för sin artikel.

Här finns mer information om och hjälpmedel för att identifiera OA-tidskrifter.

I spåren av open access-publicering dyker det också upp en del oseriösa förlag, och författare bör därför försäkra sig om att ett förlag är vad det utger sig för att vara innan manus skickas.

Läs mer här om att välja tidskrift.

Bibliotekets stöd till parallellpublicering

Som forskare på Juridiska fakulteten kan du kontakta biblioteket för att diskutera vilka möjligheter som finns för att göra dina publikationer tillgängliga som OA. Biblioteket kan sedan hjälpa dig med att ta fram kontaktuppgifter till förlagen om tillstånd behöver sökas. Eventuella tillstånd söker du sedan själv.

Kontakt

Jon Eriksen

Samordnare för forskningsstöd 
jon [dot] eriksen [at] jur [dot] lu [dot] se (jon[dot]eriksen[at]jur[dot]lu[dot]se)
+46 46 222 10 53

Gunilla Wiklund

Bibliotekarie
gunilla [dot] wiklund [at] jur [dot] lu [dot] se (gunilla[dot]wiklund[at]jur[dot]lu[dot]se)
+46 46 222 10 85

Elin Thunell

Bibliotekarie
elin [dot] thunell [at] jur [dot] lu [dot] se (elin[dot]thunell[at]jur[dot]lu[dot]se)
+46 46 222 10 88