okt
Nordiskt panträttssymposium
Detta symposium är akademiskt inriktat
Ett symposium som arrangeras av Affärsrättsligt Centrum vid Lunds universitet (ACLU) i samarbete med Oslo Center for Commercial Law (OCCL) och Stockholm Centre for Commercial Law (SCCL)
Eventbeskrivning
Panträtten har genom århundraden spelat en betydande roll i de nordiska länderna och utgör än idag en av våra mest centrala säkerhetsrätter vid kreditgivning. Men trots en i stora delar gemensam bakgrund uppvisar reglerna för pantsättning av såväl fast som lös egendom i de nordiska länderna anmärkningsvärda skillnader. I Danmark och Norge möjliggör tinglysning att lösöre kan underpantsättas, något som i princip inte är möjligt i Sverige och Finland där handpant är huvudregel. Vid tinglysning i dansk och norsk rätt används i stor utsträckning dokument som är okända i Sverige och Finland, där pantbrev i fast egendom måste framställas av myndigheter genom inteckning innan de kan användas som pant för fordran.
Länderna i Norden har det gemensamt att pantbrev eller andra former av dokument inte i sig kan utgöra säkerhet för fordran; denna effekt uppnås först genom särskilda sakrättsmoment/sikringsakter. Däremot är det så att förutsättningarna för dessa moment (tradition, registrering/tinglysning, denuntiation) skiljer sig åt länderna emellan.
Därtill kommer bland annat spörsmål om ”outnyttjade panträtter”, dvs. pantsatta objekt eller pantbrev vars värde överstiger beloppen på fordringarna som de utgör säkerhet för. I vilken utsträckning kan till exempel ett sådant outnyttjat värde användas som säkerhet för en utvidgad kredit och hur blir förhållandet i så fall till övriga panthavares rätt?
I syfte att bättre lära känna den panträttsliga regleringen i våra nordiska grannländer arrangerar Affärsrättsligt Centrum vid Lunds universitet i samarbete med Oslo Center for Commercial Law och Stockholm Centre for Commercial Law ett symposium där såväl de nämnda som närliggande frågeställningar ska diskuteras.
Program
Dag 1
Kl. 12.00-12.45 Lättare lunch vid ankomst
Kl. 12.45-13.00 Inledning
Professor Erik Røsæg, Oslo universitet
Docent Patrik Lindskoug, Lunds universitet
Kl. 13.00-18.00 Allmänt tema: Grundläggande panträtt i de nordiska länderna (Chair: Patrik Lindskoug)
- Hur ser de grundläggande bestämmelserna om pantsättning av fast och lös egendom ut i de respektive länderna?
- Vilka dokument används och vem ansvarar för utarbetande och ev. registrering av dessa?
- Hur förhåller sig panträtter till övriga säkerhetsrätter?
Danmark – Lektor Astrid Millung-Christophersen
Norge – Professor Berte-Elen Reinertsen Konow
Finland – Forskardoktor Teemu Juutilainen
Sverige – Professor Göran Millqvist
Kl. 18.00-18.30 Diskussion
Kl. 19.30 Middag
Dag 2
Kl. 08.30-13.00 Särskilt tema: Upplåning inom befintliga pantförhållanden (andrahandspant/sekundær pantsætning/indbrudspant) (Chair: Patrik Lindskoug)
- Hur ser de grundläggande bestämmelserna ut rörande utvidgning av kredit i de "tomma prioriteterna" i de respektive länderna?
- Vilka obligationsrättsliga och sakrättsliga/tingsretlige krav ställs för att säkra panträtt i sådan egendom?
Danmark – Adjunkt Lasse Søholm Lindekilde
Norge – Professor Erik Røsæg
Finland – Professor Janne Kaisto
Sverige – Professor Annina H. Persson
Kl. 13.00-13.30 Diskussion och Avslutning
Inbjudan
Klicka här för att se inbjudan (PDF).
Avgift
1250 kr inkl. moms (inkl. lunch och middag). Deltagarna står själva för resor och eventuell inkvartering. Vi rekommenderar Hotel Lundia eller Hotel Concorida.
Doktorander/ph.d.-studerande ges möjlighet att få bidrag till resa och logi. Ansökan skickas senast 25 september till patrik [dot] lindskoug [at] jur [dot] lu [dot] se (patrik[dot]lindskoug[at]jur[dot]lu[dot]se)
Anmälan
Klicka här för att anmäla dig (aclu.lu.se).
Sista anmälningsdag: 6 oktober 2023.
Om evenemanget
Plats:
Juridiska fakulteten, Lund
Kontakt:
aclu [at] jur [dot] lu [dot] se